חשיבות האבחון הארגוני

חברות וארגונים רבים מתמודדים עם אתגרים מגוונים המשפיעים על תפקודם ויעילותם. להתמודדות עם אתגרים אלה ישנו מספר רב של התערבויות אך שפע ההיצע של ההתערבויות מייצר אתגר לא פחות חשוב והוא התאמת ההתערבות הנכונה לצורך הארגון וזאת כדי להביא את ההתערבות למיצוי מיטבי. לשם כך, אבחון ארגוני מקיף ויסודי הוא שלב הכרחי בתהליך הפיתוח הארגוני.

אבחון ארגוני הוא תהליך שיטתי לאיסוף וניתוח נתונים איכותניים על ידי ראיונות עומק, תצפיות, ניתוחי מסכמים וכיוצא בזאת, בנוסף ניתוח ואיסוף נתונים כמותניים כדוגמת סקרים, שאלונים ועוד. כל זאת על מנת להבין את תפקוד הארגון, לזהות את נקודות החוזק והחולשה שלו, במטרה לרדת לסיבות השורש אשר מהן ניתן לגזור את אופי ההתערבות המתאימה ביותר ולהציע המלצות לשיפור.

חשיבותו של תהליך אבחון יסודי המאפשר ירידה לסיבות השורש חיוני בכדי לראות את התמונה הארגונית ״מתחת לפני השטח״. על ידיו, נוכל לזהות בעיות וחסמים אשר לעיתים ישנו קושי טבעי לראות ולקבל במבט ״מלמעלה״ או מנקודת מבט העובדים והמנהלים בארגון.

תהליך אבחון יעיל מתפרס לאורכו ורוחבו של המבנה הארגוני ומסייע בקבלת ״צילום מסך״ של המציאות הארגונית בה נוכל לזהות דפוסי תקשורת והעברת מידע, מוטיבציה בקרב העובדים, דינמיקה בין אישית, תרבות ארגונית, סגנונות ניהול, תהליכי עבודה, התמודדות עם קונפליקטים, תגמול כלכלי ופסיכולוגי, נורמות ועוד.

נוסף על כך כחלק מתהליך האבחון המלא מבוצע אפיון תהליך קבלת ההחלטות בארגון בדרגים השונים ומאפשר לצוות הפסיכולוגים היועצים לאתר נקודות תורפה והטיות פסיכולוגיות הגורעות מקבלת החלטות בשאיפה לאידיאלית בארגון.

לעיתים נראה בשטח כי בעת בפנייה לתהליך ייעוץ ופיתוח ארגוני הסיבה בגינה פונים לצוות היועצים אינה סיבת השורש לאתגר הארגוני וכן טיפול שכזה ללא תהליך אבחון יהווה מצב של ״טיפול״ בסימפטום בלבד ללא פתרון אמיתי וארוך טווח. שכן לסוף בעת קיום תהליך אבחון יסודי יתאפשר להתאים את ההתערבות באופן מיטבי וכך גם לחסוך בקיום בהתערבות שלא תמצא את הפוטנציאל ותאלץ לבסוף להוביל להתערבות נוספת וכן הלאה, מצב זה מתאפיין בתקיעות ארגונית כרונית בגלל שלא מטפלים בסיבות השורש.

לסיכום, בעת שיבוצע תהליך אבחון ארגוני טרם ההתערבות נאפשר להנהלה לראות תמונת מצב מדויקת של ארגונם ובהתאם לגזור תוכנית מותאמת שלבסוף תתבטא בשיפור ביצועים ארגוניים. לשם כך כמו שרופא טוב יאבחן טרם הצעת הטיפול הראוי כך גם בעולם הארגוני.

תומר רבינוביץ, בן דקל

ספטמבר, 2024

רשימת מקורות:

Appelbaum, S. H. (2020). Organizational diagnosis and organizational development model: integration of psychoanalytic determinants. Universal Journal of Management8(4), 181-194.‏

Beer, M., & Spector, B. (1993). Organizational diagnosis: Its role in organizational learning. Journal of Counseling & Development71(6), 642-650.‏

Govender, P., & Parumasur, S. B. (2016). Organizational diagnosis, the stepping stone to organizational effectiveness. Corporate Board: Role, Duties and Composition, 12 (2)(Continued 1), 65-76.‏

McFillen, J. M., O’Neil, D. A., Balzer, W. K., & Varney, G. H. (2013). Organizational diagnosis: An evidence-based approach. Journal of Change Management13(2), 223-246.‏